• sales.tacticalge@gmail.com
კატეგორიები

მშრალი კვება / MRE

MRE (კვება, მზა საკვები) არის შეფუთული საკვების სახეობა, რომელიც განკუთვნილია გრძელვადიანი შენახვისა და დაუყოვნებელი მოხმარებისთვის, რომელსაც ხშირად იყენებენ სამხედროები, ლაშქრობების, ბანაკებისა და საგანგებო სიტუაციების დროს. მშრალი საკვების მსგავსი MRE-ების მსგავსი ვარიანტები ჩვეულებრივ გვხვდება ბაზარზე და შეიძლება დაიყოს როგორც ყინვაში გამომშრალი საკვები, დეჰიდრატირებული საკვები ან ვაკუუმით დალუქული საკვები.

ყინვაში გამომშრალი კერძები

ყინვაში გაშრობა გულისხმობს საკვების გაყინვას და შემდეგ ტენიანობის ნელ-ნელა მოცილებას სუბლიმაციის გზით (ცხელი წყლის გამოყენება).

 უპირატესობები: ინარჩუნებს საკვების ორიგინალურ საკვებ ნივთიერებებს, გემოს და ტექსტურას. მისი რეჰიდრატაცია შესაძლებელია ცხელი წყლით.

 

დეჰიდრატირებული კვება

დეჰიდრატაცია შლის ტენიანობას საკვებიდან სითბოს გამოყენებით.

უპირატესობები: მსუბუქი, კომპაქტური და, როგორც წესი, უფრო ხელმისაწვდომი, ვიდრე ყინვაში გამომშრალი კერძები, თუმცა ამ პროცესში შეიძლება დაკარგოს გარკვეული გემო და საკვები ნივთიერებები. მაგალითად: მყისიერი სუპები, ხმელი ხილი და მაკარონი.

 

ვაკუუმით დალუქული კერძები

საკვები შეფუთულია ვაკუუმში ჰერმეტულ შეფუთვაში, რათა თავიდან აიცილოს გაფუჭება ჟანგბადის ზემოქმედების შეზღუდვით.

უპირატესობები: შეიძლება შეიცავდეს მრავალფეროვან საკვებს, მათ შორის ხორცსა და ბოსტნეულს და არ საჭიროებს გაყინვას ან გაუწყლოებას.

 

MRE მსგავსი მშრალი საკვების ძირითადი მახასიათებლები:

ვარგისიანობის ვადა: MRE-ების და მსგავსი მშრალი საკვების უმეტესობას აქვს შენახვის ვადა 5-დან 25 წლამდე, რაც დამოკიდებულია შეფუთვაზე და შენახვის პირობებზე.

კალორიული შემცველობა: ჩვეულებრივ მაღალი კალორიულია ენერგიის დონის შესანარჩუნებლად დაძაბული საქმიანობის დროს ან გადარჩენის სიტუაციებში. ყოველი MRE კვება შეიძლება შეიცავდეს 1200-1500 კალორიას.

მომზადების სიმარტივე: ზოგიერთს სჭირდება ცხელი წყლის დამატება, ზოგი კი მზადაა საჭმელად პირდაპირ შეფუთვიდან.

 

სამხედრო MRE

MRE-ები თავდაპირველად შექმნილი იყო მინდორში მყოფი ჯარისკაცებისთვის, რაც უზრუნველყოფდა სრულ, ნუტრიტებ მდიდარ კვებას, რომლის გადატანა, შენახვა და მოხმარება ადვილად შეიძლებოდა სამაცივრო ან სამზარეულოს აღჭურვილობის გარეშე.

 

ძირითადი კერძები: ეს არის საჭმლის ძირითადი ნაწილი, როგორიცაა სპაგეტი, ძროხის ჩაშუშული ან ქათამი. შიგთავსი ხშირად ვაკუუმით არის დალუქული და შეიძლება მიირთვათ ცივი ან გაცხელებული ცეცხლგამძლე რაციონის გამაცხელებლის (FRH) გამოყენებით.

დამატებითი კერძები: MRE, როგორც წესი, შეიცავს ნახშირწყლებს, როგორიცაა კრეკერი ან პური, მათთან ერთად, როგორიცაა კარტოფილის პიურე, ბრინჯი ან ხილი.

საჭმელები: MRE-ში ხშირად შედის საჭმლის, როგორიცაა არაქისის კარაქი, ყველი ან დესერტი, როგორიცაა ფუნთუშები ან ორცხობილა.

სანელებლები: მარილი, პილპილი, შაქარი, ხსნადი ყავა, კრემი და ზოგჯერ ცხელი სოუსი ან კეტჩუპი.

სასმელის მიქსი: სასმელის ფხვნილის ნარევი (ელექტროლიტური სასმელი, ყავა ან ჩაი).

ჭურჭელი: ჩვეულებრივ პლასტმასის კოვზი და ზოგჯერ ხელსახოცი, რეზინი ან ხელის სადეზინფექციო საშუალება.

აალებადი რაციონის გამაცხელებელი (FRH): პატარა გამათბობელი, რომელიც აქტიურდება წყლის დამატებით, რომელიც გამოიყენება ძირითადი მასალის გასათბობად ცეცხლის ან ღუმელის გარეშე.

სამხედრო MRE-ს დადებითი მხარეები:

სრული კვება: MRE შეიცავს ყველაფერს, რაც გჭირდებათ საჭმლისთვის, რაც მათ კომფორტულს ხდის.

თვითგათბობა: მოყვება FRH იძლევა ცხელ კერძს ისეთ გარემოში, სადაც შეიძლება შეუძლებელი იყოს საჭმლის მომზადება.

მაღალკალორიული შემცველობა: თითოეული MRE შეიცავს დაახლოებით 1200-1500 კალორიას, რაც მნიშვნელოვანია ენერგიის შესანარჩუნებლად ფიზიკურად რთული სიტუაციების დროს.

სამხედრო MRE-ების უარყოფითი მხარეები:

უფრო მოცულობითი: ყინვაში გამომშრალ ან გაუწყლოებულ საკვებთან შედარებით, სამხედრო MRE-ები ცოტა უფრო მძიმეა მეტი კომპონენტისა და არადეჰიდრატირებული საკვების შეყვანის გამო.

გემო და მრავალფეროვნება: წლების განმავლობაში გაუმჯობესებისას, გემო და მრავალფეროვნება შეიძლება ყველას არ მოეწონოს სხვა ვარიანტებთან შედარებით, როგორიცაა გაყინული კერძები.

 

სამოქალაქო MRE

სამოქალაქო MRE-ები თითქმის იდენტურია სამხედრო MRE-ებისა, მაგრამ დამზადებულია არასამხედრო მიზნებისთვის.

ზოგიერთ სამოქალაქო MRE-ს შეიძლება ჰქონდეს ნაკლები სანელებლები, საჭმელები ან აქსესუარები, თუმცა ძირითადი ნაწილი და მხარეები, როგორც წესი ემთხვევა სამხედრო MRE-ს.

ყინვაში გამომშრალი საკვები, ეს არის MRE-ების პოპულარული ალტერნატივა, განსაკუთრებით ლაშქრობებისთვის და ბანაკებისთვის. ყინვაში გამომშრალი კერძები მსუბუქი წონისაა, რადგან წყლის უმეტესი ნაწილი ამოღებულია, რაც იძლევა ხანგრძლივ შენახვის ვადას და შემცირებულ წონას.

მომზადება: თქვენ უბრალოდ დაამატეთ ცხელი წყალი ჩანთაში, დაელოდეთ რამდენიმე წუთს და შემდეგ მიირთვით.

ვარგისიანობის ვადა: ყინვაში გამომშრალ საკვებს აქვს შთამბეჭდავი შენახვის ვადა, 15-30 წლამდე, სათანადო შენახვის შემთხვევაში.

ყინვაში გამომშრალი კერძების დადებითი მხარეები:

მსუბუქი წონა: გაცილებით მსუბუქია ვიდრე MRE წყლის ნაკლებობის გამო.

კარგი გემო: ყინვაში გაშრობა ინარჩუნებს გემოს უმეტეს ნაწილს, რაც ამ კერძებს უფრო მადისაღმძვრელს ხდის, ვიდრე ზოგიერთი MRE ვარიანტი.

ყინვაში გამომშრალი კერძების უარყოფითი მხარეები:

საჭიროებს წყალს: თქვენ დაგჭირდებათ წყალზე წვდომა და იდეალურად ცხელი წყალი, საკვების რეჰიდრატაციისთვის, რაც შეიძლება ყოველთვის არ იყოს ხელმისაწვდომი გადარჩენის სიტუაციებში.

ნაკლები კალორიული შემცველობა: მიუხედავად იმისა, რომ მკვებავი, ყინვაში გამომშრალი კერძები ზოგადად უფრო დაბალია კალორიით, ვიდრე MRE-ები და შეიძლება მოითხოვდეს მეტი პორციის ჭამას ერთი MRE-ის კალორიული შემცველობის შესატყვისად.

დეჰიდრატირებული კვება

ეს ყინვაში გამომშრალი კერძების მსგავსია, მაგრამ ჩვეულებრივ შეიცავს ნაკლებ გურმანულ ვარიანტებს და ხშირად უფრო მარტივია ინგრედიენტების თვალსაზრისით.

როგორ მუშაობს დეჰიდრატირებული კვება:

ყინვაში გამომშრალი საკვების მსგავსად, დეჰიდრატირებული კერძები საჭიროებენ წყალს რეჰიდრატაციისთვის, თუმცა ტექსტურა და არომატი შეიძლება არ იყოს ისე შენარჩუნებული, როგორც ყინვაში გამომშრალი ვარიანტების შემთხვევაში.

დადებითი მხარეები:

კომპაქტური: დეჰიდრატირებული საკვები მსუბუქი წონაა და ნაკლებ ადგილს იკავებს, ვიდრე მათი ჰიდრატირებული კერძები.

მინუსები:

ხარისხის დაკარგვა: დეჰიდრატაციის პროცესმა შეიძლება გავლენა მოახდინოს ტექსტურასა და გემოზე უფრო მეტად, ვიდრე ყინვაში გამომშრალ საკვებზე.

ხანმოკლე ვარგისიანობის ვადა: დეჰიდრატირებულ კერძებს ზოგადად უფრო მოკლე ვადა აქვთ, ვიდრე ყინვაში გამომშრალ პროდუქტებს.

 

საერთო ჯამში, სანამ იყიდით MRE-ს, უნდა გაითვალისწინოთ სად მიდიხართ, რა გარემო პირობები იქნება, რა მანძილი გაქვთ დასაფარი, რისი შესაძლებლობა გექნებათ (თუნდაც ცხელი წყალი) და რა წონის ტარებისთვის ხართ მზად.